Tendinte realizare site 2023

Trenduri in materie de web design in 2023

In ultima perioada, web designul a suferit modificari majore pe partea estetica. In acest fel se face abstractie de informatiile incarcate, iar websiteurile graviteaza in jurul spatiilor libere si al simplitatii. Paginile web incep treptat sa se inspire din modelul abordat de reviste, unde sunt folosite imagini de calitate inalta si tipografie pentru a atrage cititorii cu continutul atractiv, inainte ca acestia sa dezvaluie continutul informativ in amanunt.

Designul este influentat de o adictie pentru simplitate si de dorinta de a inmagazina cat mai mult trafic mobil, dar si de a face pagina cat mai usor de accesat. In fata acestui progres, va prezentam 5 trenduri din cadrul designului care stau la baza aspectului minimalist si sunt abordate de majoritatea web designerilor in creatiile lor.

  1. Meniuri simple, de tip cascada

Corespondenta designului cu piata mobila a avut impact mai mult decat asupra partii estetice. Aceasta asociere a determinat ilustratorii web sa gaseasca solutii optime pentru a-si organiza continutul si sa schimbe felul in care cititorii il acceseaza. Meniurile pot fi accesate doar la nevoia cititorului, lasand mai mult spatiu pentru ceea ce ii intereseaza cu adevarat. Ultimele trenduri sunt caracterizate doar prin meniuri situate in headerul paginii, multe dintre ele fiind greu vizibile, dar usor de accesat, marcate printr-o singura iconita, de cele mai multe ori una alcatuita din trei linii paralele si orizontale, iconita numita si „hamburger”. Atunci cand iconita este accesata, aceasta se extinde intr-un meniu mult mai robust si mai complex.

  1. Ghost buttons

Websiteurile se indeparteaza din ce in ce mai mult de butoanele tipatoare, incarcate, ce tind sa iasa in evidenta, imbratisand butoanele transparente. Din cauza faptului ca sunt mai putin evidente si, in mod normal, scopul lor nu este cel de a atrage atentia, ghost buttons ajuta site-ul sa evidentieze continutul pe care vor sa fie concentrata atentia, in loc sa forteze vizitatorul sa acceseze pagini pentru cautarea continutului dorit. Ghost buttons includ doar linia exterioara a butonului, alaturi de un text format din unul sau doua cuvinte simple, plasate in centrul acestuia.

  1. Minimalism

Prin simplificarea logourilor si a fonturilor pentru a micsora complexitatea, dimensiunile mari si varietatea de culori, minimalismul este trendul ce le influenteaza pe toate celelalte. Paginile web se concentreaza pe continutul de pe nisa proprie, reducand alte elemente inutile din jurul acestuia. Footerul, meiurile si borderele sunt toate simplificate, aproape inexistente, chiar si paletele de culori sunt afectate, din moment ce companiile se rezuma la o singura culoare dominanta in designul paginii lor. De acest tip de design se folosesc anumite firme web design Cluj, dar si din alte orase mari ale tarii.

  1. Tipografie interesanta

In momentul in care imaginea cheie a siteului, cea menita sa expuna vizitatorului tema paginii respective, si-a indeplinit obiectivul si a devenit populara, designerii ofera mai multa atentie tipografiei. Alegerea unui font captivant are o importanta deosebita in a atrage atentia vizitatorului in situatia in care mare parte din continutul siteului este simplificat si redus ca urmare a efectului minimalismului. Unele pagini utilizeaza tipografie personalizata pentru a aduce un plus de unicitate, pe cand altele opteaza pentru fonturi accesibile si placute ca aspect.

  1. Incadrarea continutului pe o singura pagina

Trecerea de la o pagina la alta devine agasanta in momentul in care exista posibilitatea de a plasa designul pe o pagina, fara a mai fi nevoie ca celelalte pagini sa fie incarcate individual pentru a accesa continutul si de a astepta pentru fiecare proces in parte. In acest fel, accesarea siteului de pe web, cat si de pe mobil va fi mult mai facila.

Acestea sunt cateva dintre cele mai importante trenduri pe care web designerii le-au abordat pentru aspectul paginilor web concepute in ultima perioada. Oare care vor fi viitoarele concepte pe care acestia le vor aborda in viitoarea perioada?